Alles begint met een goede isolatie
Waar begint u eerst met isoleren ? Dak, muur of vloer ?
Om een juiste volgorde te kunnen hanteren zijn de gemiddelde warmte verliezen in een woning zeer belangrijk. Zoals u kan zien is het grootste warmteverlies 35% via het dak is dit dan ook nummer 1. U krijgt hiervoor ook de meeste premies en andere voordelen.
Daarna volgt muurisolatie met 25% warmteverliezen en dit omdat muurisolatie in verhouding een veel lagere kostprijs heeft tov nieuwe ramen en deuren die op plaats 3 staan met 15%. Praktisch gezien daarentegen kan het soms aangeraden zijn van de ramen en deuren toch voor de muurisolatie te doen.
Als laatste kan u beginnen werken aan vloer- of kruipkelderisolatie 15% en ventilatiesystemen 10%.
3 Verschillende isolatie oplossingen
1. Dakisolatie
Voor dakisolatie bestaan er verschillende oplossingen met elk zijn voor- en nadelen. Algemeen zal U zien dat er 2 soorten van isolatie op de markt zijn. Glas/Rotswol isolatie en PUR/PIR isolatie deze laatste vorm kan zowel in plaat- als in gespoten vorm.
Glas/Rotswol is het goedkoopste alternatief maar heeft de laagste isolatiewaarde, werkt zeer onaangenaam en is niet zo luchtdicht als b.v. een gespoten PUR isolatie.
PUR/PIR is dan weer wat duurder maar heeft een betere isolatie waarde en werkt aangenamer. Een gespoten PUR is dan weer volledig luchtdicht en naadloos. Uiteraard is een degelijk onderdak bij elke manier van isoleren sterk aangeraden.
2. Muurisolatie (na-isolatie spouwmuur)
Bij na-isolatie van spouwmuren zijn er 3 manieren op de markt. PUR schuim, Wol, EPS parels met elk zijn voor- en nadelen.
PUR-schuim: Grootste kans op volledige isolatie (geen luchtbellen), naadloos, krimpvast (geen verzakkingen na enkele jaren). Grootste nadeel is dan ook dat er veel voorbereidend werk is om een goede na-isolatie te kunnen uitvoeren. Het PUR schuim gaat overal uit willen ontsnappen en daarom moet er goed gecontroleerd worden op raamafdichtingen, rolluikkasten en andere openingen in de muren. Deze voorbereidende werken kunnen perfect door de klant zelf uitgevoerd worden en maakt dat na-isolatie met PUR nog altijd één van de beste.
WOL-isolatie: Veel minder voorbereidend werk dan met PUR-schuim. Niet zo krimpvast met de jaren en lagere luchtdichtheid. Verder is deze manier van isoleren een veel mooiere manier, het product op zich is groener namelijk 70% gerecycleerd glas.
EPS-isolatie: EPS zijn de klassieke isomo bolletjes die ze net zoals WOL gaan inblazen, ze geven een minder luchtdicht geheel en hiervoor gebruiken ze dan vaak een lijm om er toch een luchtdicht geheel van te maken.
3. Vloerisolatie
Vloerisolatie komt op de laatste plaats met 15% en is vaak ook de moeilijkst te isoleren plaats in een bestaande woning.
Bij nieuwbouw woningen is dit niet het geval omdat ze vaak voor een gespoten PUR schuim kiezen. Bij een bestaande woning kan men ook kiezen voor een gespoten PUR-schuim maar gaat men ofwel plafond kruipkelder moeten isoleren of bij een grondige renovatie bovenop de vloer idem als bij een nieuwbouw woning.
Voor informatie over de bestaande premies kan je terecht op één van onderstaande websites.
Vragen over isolatie ?
Uiteraard is elke situatie en elke woning anders. Daarom is een plaatsbezoek altijd gewenst om alles te kunnen bekijken. Hiermee kunnen wij U vrijblijvend verder helpen en indien gewenst in contact brengen met enkele van onze betrouwbare partners om een prijsofferte uit te werken. Vraag NU onafhankelijk advies aan Ecerty